Xi Zhongxun

Fra Wikisida.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Xi Zhongxun

Xi Zhongxun (forenklet kinesisk: 习仲勋, tradisjonell kinesisk: 習仲勛, pinyin: Xí Zhòngxūn, født 15. oktober 1913 i Fuping i provinsen Shaanxi, død 24. mai 2002 i Beijing) var en kinesisk kommunistisk politiker og tidligere statsråd i Folkerepublikken Kina. Han regnes til den første generasjonen ledere i Kina etter 1949.

Blant hans bidrag til det moderne Kina kan nevnes at han var mentor til fremtidige ledere som Hu Jintao og Wen Jiabao, og ved å foreslå og implementere den spesielle økonomiske sonen Shenzhen som skulle bli modell for de andre økonomiske spesialsoner.

Han var far til generalsekretæren i Kinas kommunistiske parti Xi Jinping, som følgelig er Kinas statsoverhode.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Xi ble medlem av Kinas kommunistiske ungdomsforbund i mai 1926 og i Kinas kommunistiske parti i 1928. Etter grunnleggelsen av Folkerepublikken Kina var han til å begynne med førstesekretær i KKPs Sentralbyrå for region nordvest, og som dette basert i sin hjemprovins Shaanxi. Herifra flyttet han til Beijing der han mellom september 1952 og juli 1954 var sjef for KKPs Sentrale Propagandadepartement. I september 1953 ble han utnevnt han til generalsekretær for Statsrådet, en post han beholdt under de påfølgende ti årene. Den 28. april 1959 ble han dessuten utnevnt til visestatsminister: Han ble rangert i offisielle sammenhenger sist blant Kinas på den tid totalt seksten visestatsministre.

I 1962 falt han i unåde hos Kinas leder Mao Zedong, og den åttende sentralkomiténs tiende plenarsesjon avskjediget ham for å blant annet å ha inntatt en forsonlig holding til Panchen Lamas kritikk av partiets politikk i Tibet.

Under kulturrevolusjonen tapte Xi alle sine politiske verv og ble sendt i indre eksil i Henan-provinsen.[1] Mellom 1979 og 1981 var han guvernør over Guangdong-provinsen.

Xi fordømte offentlig hendelsene på Tiananmenplassen i 1989.[2] Han ble sjelden observert etter det, og det ble meldt at han tilbragte tid i fengsel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. Li Zhisui: The Private Life of Chairman Mao : The Memoirs of Mao's Personal Physician. (London: Arrow, 1996), s. 398.
  2. Jeremy Page, 18. oktober 2010. "Xi's Career Gives Few Clues to His Beliefs‎", Wall Street Journal

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata