Tid i Australia

Fra Wikisida.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Det er i dag[når?] tre standard tidssoner i Australia.

Australias tre standard tidssoner er:
(Norsk navn, engelsk navn (innenlands droppes som regel det innledende «Australian»), offisiell forkortelse, avvik fra UTC)[1]:

  • Øst-australsk standardtid (Australian Eastern Standard Time, AEST, UTC+10)
  • Sentral-australsk standardtid (Australian Central Standard Time, ACST, UTC+9:30)
  • Vest-australsk standardtid (Australian Western Standard Time, AWST, UTC+8).

Enkelte områder i Vest-Australia bruker også en uoffisiell «sentral-vestlig» sone (Australian Central Western Standard Time, ACWST, UTC+8:45). De fleste av Australias eksterne territorier har også sine egne tidssoner.

New South Wales, Australian Capital Territory, Victoria, Sør-Australia og Tasmania bruker sommertid, mens Vest-Australia, Queensland og Nordterritoriet ikke benytter sommertid.

Tidssoner[rediger | rediger kilde]

Australias tidssoner i standardtidsperioden

Historie[rediger | rediger kilde]

Standardtid ble innført i Australia på 1890-tallet, samtidig med alle andre britiske kolonier. Før innføringen av standardtider kunne hvert enkelt lokalsamfunn bestemme sin egen tid, kalt lokal middeltid.

Standardiseringen av tid i Australia begynte i 1892, da landmålere fra de australske koloniene var samlet i Melbourne for den Interkoloniale landmålerkonferansen. Delegatene aksepterte anbefalingene fra den internasjonale meridiankonferansen i 1884 om å innføre Greenwich middeltid (GMT) som basis for standardtid, og i samsvar med praksis ellers i verden å utarbeide et system med tidssoner med tidsavvik i timer fra GMT. Koloniene vedtok lover i samsvar med dette, som ble gjeldende fra februar 1895. Vest-Australia lå 8 timer før GMT, Sør-Australia 9 timer og Queensland, New South Wales, Victoria og Tasmania 10 timer. De tre tidssonene ble kjent som Western, Central og Eastern Standard Time.

I mai 1899 flyttet Sør-Australia Central Standard Time fram med tretti minutter. Forsøk i 1986 og 1994 på å tilbakestille eller legge til ytterligere tretti minutter førte ikke fram.

Da Nordterritoriet ble utskilt fra Sør-Australia i 1911 beholdt de Central Standard Time, og da Australian Capital Territory ble opprettet samme år beholdt de Eastern Standard Time.

Siden da har den eneste endringen av betydning vært vedtaket i Broken Hill, New South Wales om å benytte Central Standard Time, og bruken av GMT+10:30 på Lord Howe-øya.

Avvik[rediger | rediger kilde]

Enkelte småbyer langs Eyre Highway i det sørøstre hjørnet av Vest-Australia, fra grensa mot Sør-Australia og nesten til Caiguna bruker en uoffisiell tidssone, kalt Central Western Standard Time, som ligger 45 minutter foran den offisielle Western Standard Time.[2]

Byen Broken Hill, lengst vest i New South Wales benytter Central Standard Time, i stedet for Eastern Standard Time som resten av delstaten.

Eksterne territorier[rediger | rediger kilde]

Australias mange eksterne territorier følger sine egne tidssoner:

Territorium Standardtid Sommertid
Heard- og McDonaldøyene UTC+5 Nei
Kokosøyene UTC+6:30 Nei
Christmasøya (CXT) UTC+7 Nei
Lord Howe-øya UTC+10:30 en halv time
Norfolkøya (NFT) UTC+11:30 Nei
Australian Antarctic Territory - Mawson Station UTC+6 ?
Australian Antarctic Territory - Davis Station UTC+7 ?
Australian Antarctic Territory - Casey Station UTC+8 ?

Sommertid[rediger | rediger kilde]

Australias tidssoner i sommertidsperioden

Under første og andre verdenskrig ble sommertid brukt av alle delstater og territorier. I 1968 ble Tasmania den første delstaten siden krigen som innførte sommertid.

Nå benyttes sommertid hvert år av New South Wales, Australian Capital Territory, Victoria, Tasmania og Sør-Australia, mens det ikke benyttes i Vest-Australia, Nordterritoriet og Queensland. Dette har medført at tre tidssoner blir til fem i sommertids-perioden. Sør-Australias tid blir UTC+10:30, kalt Central Summer Time (CST) eller Central Daylight Time (CDT), eventuelt med «Australia» som prefiks (ACST or ACDT). Tiden i de sørøstlige delstatene blir UTC+11, med «Eastern» i tidssonenavnet i stedet for «Central», og med de respektive forkortelsene EST, EDT, AEST, og AEDT.

Tidligere var det forskjellige start- og stoppdatoer for overgang til sommertid i de forskjellige delstatene. Fra sommeren 2008/2009 er imidlertid overgangsdatoene felles, med sommertid gjeldende fra første søndag i oktober til første søndag i april. Skiftet til sommertid foregår offisielt kl. 02:00 på den lokale standardtiden på den angjeldende søndagen.

Vest-Australia innførte sommertid som en prøveordning fra våren 2006 til høsten 2009,[3], og i denne perioden lå Vest-Australia en time før Western Standard Time, altså på UTC+9. Det ble deretter avholdt en folkeavstemning for å avgjøre om sommertid skulle innføres permanent. Folkeavstemningen ble holdt 16. mai 2009, og resulterte i at sommertid ble avvist. Dette var den fjerde folkeavstemningen om sommertid siden 1975, og var med 55% av stemmene det hittil klareste flertallet imot sommertid.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. Informasjon om tidssoner Arkivert 12. november 2009 hos Wayback Machine. fra nettstedet til Australias regjering
  2. Worldtimezone.com
  3. Western Australia DST Arkivert 26. februar 2010 hos Wayback Machine., greenwichmeantime.com
  4. WA voters reject daylight saving, ABC News, 16-17. mai 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata