Terry Gilliam
Terry Gilliam |
---|
Terrence Vance Gilliam (født 22. november 1940 i Minneapolis i Minnesota i USA) er en britisk regissør og animatør, kjent for sin tid som medlem av komikergruppen Monty Python og som regissør av flere prisvinnende filmer.
I 38 år hadde han både britisk og amerikansk statsborgerskap, men i januar 2006 ga han avkall på det amerikanske.
Før Monty Python[rediger | rediger kilde]
Gilliam begynte som amerikansk animatør og tegneserietegner, han laget tidlig animasjoner med utklipp av fotografier, blant annet inneholdt en av de første John Cleese. Han flyttet til England på slutten av 1960-tallet, og medvirket i barne-TV-programmet Do Not Adjust Your Set, sammen med blant andre Michael Palin, Graham Chapman og Eric Idle. Gilliam begynte her å utvikle sin unike animasjonsstil, blant annet besto den av at gamle fotografier ble flyttet rundt på små papstykker. Alle fire skiftet til Monty Python i 1969.
Monty Python[rediger | rediger kilde]
Terry Gilliams vesentligste betydning i Monty Python var de surrealistiske animasjonssekvensene. Disse ble delvis brukt til introduksjon og delvis for å forbinde de forskjellige sketsjene. Av og til hadde Gilliam også roller i selve programmet, særlig i slike scener som ingen andre ville ha (på grunn av ubehagelige kostymer eller mye make-up. Blant annet var han ridderen med gummihøna som avsluttet mange av Monty Pythons sketsjer.
Han var medregissør på Monty Python og ridderne av det runde bord og opptrådte i filmen som «animatøren som døde av hjerteslag». Han hadde også regi i kortfilmen The Crimson Permanent Insurance, som ble vist før Monty Python's The Meaning of Life (og senere inngikk i filmens «handling»).
Etter Monty Python[rediger | rediger kilde]
Terry Gilliam har hatt regi i flere filmer etter Monty Python:
- Sangen om den råtne potet (1977)
- Time Bandits (1981)
- Brazil (1985)
- Baron Münchausens eventyr (1988)
- The Fisher King (1991)
- Twelve Monkeys (1995)
- Frykt og avsky i Las Vegas (1998)
- Brødrene Grimm (2005)
- Tideland (2006)
- The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009)
- The Zero Theorem (2013)
Generelt har Terry Gilliams filmer en egenartig karakter, med barokke elementer som for eksempel datamonitorer med forstørrelsesglass (Brazil), og en Monty Python-aktig humor, men som er sortere enn i Monty Pythons fellesproduksjoner.
Referanser[rediger | rediger kilde]
Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]
- Artikkelen mangler oppslag i Wikidata
- Artikkelen er ikke koblet til Wikidata
- Artikkelen mangler oppslag i Wikidata
- Artikkelen mangler oppslag i Wikidata