Gregory Peck

Fra Wikisida.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gregory Peck

Eldred Gregory Peck (født 5. april 1916 i La Jolla i California, død 12. juni 2003 i Los Angeles) var en amerikansk skuespiller som medvirket i over 50 filmer.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Gregory Pecks foreldre skilte seg da han var bare fem år gammel, og han vokste opp hos mormoren, som tok ham med på kino hver helg.[1] Som tiåring begynte Gregory Peck på en romersk-katolsk militærskole i Los Angeles. Det var en pensjonatskole, og mens han gikk der, døde mormoren. Som fjortenåring flyttet han til sin far i San Diego. Der gikk han på high school, og i 1934 ble han student ved delstatens lærerhøyskole, som nå er en del av University of California, San Diego. Der tok han for første gang kurs i drama og i retorikk. Lærerkurset var ettårig, og etter å ha fullført det ønsket han å studere medisin for å bli lege. Han begynte derfor på University of California, Berkeley, og for å få råd til skolepengene tok han en deltidsjobb som ryddegutt på et kjøkken, mot at han fikk spise gratis. Han kom inn i teatermiljøet på Berkeley, og deltok i fem oppsetninger.

Etter sin universitetseksamen i 1939 sluttet Peck å bruke navnet «Eldred» og dro til New York City for å studere ved the Neighborhood Playhouse. Han hadde svært dårlig råd, og måtte i blant tilbringe natten i Central Park. Han tok jobb som innpisker på verdensutstillingen i 1939 for å spe på finansene.

Skuespiller[rediger | rediger kilde]

I 1942 fikk han sin Broadway-debut med en hovedrolle i Emlyn Williams Morning Star. Peck fikk en lang rekke roller under krigen, da han ble fritatt fra krigstjeneste på grunb av en ryggskade han fikk i skoleårene.

Gregory Peck filmdebuterte i 1944 i filmen Days of Glory. Hans talent og gode utseende gjorde at han ble foretrukket i helteroller, hvor han spilte alt fra bibelske figurer til romantiske hovedroller. En av hans mest kjente roller er i Prinsesse på vift fra 1953, hvor han dannet par med Audrey Hepburn.

Gregory Peck var også en samfunnskritisk skuespiller og han ble anklaget for antiamerikansk virksomhet under McCarthy-tiden.

Han har ellers spilt i filmer som Moby Dick (1956), Kanonene på Navarone (1961), Vi vant Vesten (1962), The Omen (1976) og Guttene fra Brasil (1978).

Peck vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Atticus Finch i dramafilmen Drep ikke en sangfugl (1962). Han ble også nominert til Oscar for rolletolkningene sine i filmene Himmerikets nøkler (1944), Gutten og dådyrkalven (1946), Mellom gentlemenn (1947) og Nerver av stål (1949). Peck har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame og har også blitt tildelt Presidentens frihetsmedalje. I 1999 ble han kåret til tidenes 12. største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet.[2]

I 1989 mottok han en utmerkelse fra det amerikanske filminstitutt for sin lange karriere.

Gregory Peck trakk seg tilbake fra sin aktive filmkarriere i starten av 1990-årene. Han døde den 12. juni 2003 i Los Angeles med sin kone Veronique ved sin side.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. «Gregory Peck obituary». the Guardian (på English). 14. juni 2003. Besøkt 30. januar 2021. 
  2. «AFI's 100 Years...100 Stars» (på engelsk). Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 25. oktober 2014. Besøkt 29. juli 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata