EFTA-domstolen

Fra Wikisida.no
Hopp til navigering Hopp til søk
⧼validator-fatal-error⧽



EFTA-domstolen

EFTA-domstolen er EFTAs domstol. Den ble opprettet i medhold av EØS-avtalen artikkel 108 (2) og er hjemlet i ODA-avtalen artikkel 27 til 41. Domstolen består av tre dommere, jf. ODA-avtalen artikkel 28: én fra hvert EFTA-land. Domstolen har jurisdiksjon til å avgjøre EØS-rettslige spørsmål som oppstår i EFTA. Domstolen er konstruert som en forminsket utgave av EF-domstolen.[trenger referanse] Siden 1996 har domstolen hatt kontorer i Luxemburg.

Domstolen behandler traktatbruddsaker anlagt av EFTAs overvåkningsorgan (ESA), EFTA-statene og saker anlagt mot ESA (slik som søksmål om gyldigheten av et artikkel 36-fundert ESA-vedtak). Videre kan den avgi rådgivende uttalelser om tolkningen av EØS-rettslige spørsmål, dersom den blir anmodet om dette av en domstol i et av EFTA-landene.

Hensikten med opprettelse av EFTA-domstolen var å sikre mest mulig ensartet tolkning av EU-rett i EU og EØS-området uten å gjøre norske domstoler direkte underlagt EF-domstolen. Det følger av dette at EFTA-domstolen spiller en viktig rolle i forhold til en ensartet tolkning av EØS-regler og en effektiv beskyttelse av EØS-rettigheter i EFTA-statenes domstoler.

Det har vært påstått at det i realiteten er EF-domstolen som avgjør tolkningen av EØS-retten og at det innebærer at EFTA-domstolen er havnet i en vanskelig posisjon.[1] Den påstanden har imidlertid vært kritisert som delvis feil og delvis en forenkling av forholdet mellom EFTA-domstolen og EF-domstolen.[2]

Dommere[rediger | rediger kilde]

EFTA-domstolen består av tre dommere, hver og en nominert av en av EFTA-statene som er part i EØS-avtalen. Dommerne blir oppnevnt av samtlige regjeringer for en periode på seks år. Dommerne velger sin president for en periode på tre år.[3]

Tidligere dommere:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. Aftenposten.no [1] Halvard Haukeland Fredriksen 08.03.11
  2. Aftenposten.no, [2] Skuli Magnusson 07.04.11
  3. «EFTA Court» (på English). Besøkt 12. november 2023. 
  4. 4,0 4,1 «EFTA Court» (på English). Besøkt 12. november 2023. 
  5. Utenriksdepartementet (12. mai 2023). «Michael Reiertsen utnemnt som dommar ved EFTA-domstolen». Regjeringa.no (på norsk nynorsk). Besøkt 12. mai 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata