Arnekampanjen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Wikisida.no
Hopp til navigering Hopp til søk
nbb>Anne-Sophie Ofrim
m (fj. ekst lnk)
 
m (Én sideversjon ble importert)
 

Siste sideversjon per 22. apr. 2025 kl. 05:08

Arnekampanjen[1] er en likestillings- og mangfoldskampanje hvor norske kvinner bytter navn til Arne på det sosiale mediet LinkedIn.

Kampanjen er inspirert av en lignende nederlandsk Peter/Petra-kampanje. Kampanjen oppsto spontant i kommentarfeltet i Dagens Næringslivs Facebook-gruppe DN Kvinner da Anita Krohn Traaseth la ut et innlegg hvor hun viste til den nederlandske kampanjen, pekte på "Lykkeland"-episoden hvor Anna skifter navn til Arne for å få jobb i Oljedirektoratet og satte det sammen med Topplederbarometeret til Core - Senter for likestilling. Den viser at det fortsatt er stor forskjell på kjønnsbalansen på toppleder- og styreledernivå i de største norske selskapene. Blant Norges hundre best betalte toppledere, finnes det i dag like mange mannlige toppledere ved navn Arne som det finnes kvinnelige toppledere[2], ifølge Equality Check. Kampanjen har også pekt på den sosiale dimensjonen i FNs bærekraftsmål.

Den selvutnevnt styringsgruppen som består av Bianca Louise Larsen, Rina Sunder, Jannicke Bakke-Olsen og Camilla Solheim har laget den norske nettsiden, utviklet kampanjemateriell, invitert kvinner inn i et digitalt nettverk, og produsert kronikker, film og podkast-episoden som heter Menn som støtter kvinner[3].

Mange hundre norske kvinner har byttet navn til Arne, og mange menn har byttet navn til Anne for å vise sin støtte. De mest profilerte er Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg og stortingspresident Masud Gharahkhani. Han byttet navn til Anne mandag 7. mars[4]. Erna Solberg er kritisert av FrP-leder Sylvi Listhaug for sin deltakelse i kampanjen[5].

Kampanjen har fått stor omtale i norske medier[6] og startet 29. januar 2022 og gikk fram til 8. mars 2022.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. «Arne-kampanjen». Arne kampanjen. Besøkt 8. mars 2022. 
  2. «Likestilling på agendaen». Næringsliv Norge. 12. desember 2019. Besøkt 8. mars 2022. 
  3. «The Modern India Podcast #32-Men who support Women». 7. mars 2022. Besøkt 8. mars 2022. 
  4. NTB (7. mars 2022). «Stortingspresidenten endrer navn til «Anne»». Nettavisen (på norsk). Besøkt 8. mars 2022. 
  5. Rønning, Ida Kristin (18. februar 2022). «Sylvi provosert over Ernas navneendring til Arne». NRK. Besøkt 8. mars 2022. 
  6. Njie, Ragnhild Aarø. «Arne-kampanjen hylles som «genial» - men hodejeger tror likevel ikke den har noe effekt». kampanje.com. Besøkt 8. mars 2022.