Dasht-e Lut

Fra Wikisida.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sandtårn i Dasht-e Lut.
Dasht-e Lut sett fra verdensrommet. Den flekkete, langstrakte, lyse delen i forgrunnen (parallelt med fjellkjeden) er nordenden av de tørre Dasht-innsjøene som strekker seg 300 km sørover.
Kart over biotoper i Iran
  Skogsteppe
  Skog
  Semi-ørken
  Ørken
  Steppe
  Saltholdig alluvial myr

Dasht-e Lut, også skrevet Dasht-i-Lut (persisk: دشت لوت‎), er en stor, ubebodd saltørken i sørøstlige Iran og verdens 25. største ørken.

Irans topografi er preget av et 480 km langt og 320 km bredt[1] platå omkranset av fjell og oppdelt i flere nedbørfelt uten avrenning til havet. Dasht-e Lut er blant de største av disse ørkenbassengene, og er også det varmeste og tørreste stedet i verden. Det andre store ørkenbassenget er Dasht-e Kavir.

Dasht-e Lut dekker et område på ca. 51 800 km².[2]

I vårens regnsesong renner vann ned fra Kermanfjellene etter kort tid, men bassenget tørker raskt igjen. Vannet etterlater bare stein, sand og salt. Som et resultat av dette er Dasht-e Lut generelt betraktet som en abiotisk sone.

Den østlige delen av Dasht-e Lut er et lavtliggende platå bestående av saltsletter. I motsetning til denne delen har den sentrale delen blitt formet av vind til en rekke parallelle fjellrygger og furer, som strekker seg over 150 km og kommer opp i 75 meters høyde.[1] I dette området finnes også raviner og slukhull. I store deler av regionens består overflaten av svart lava. Dette mørke laget absorberer solinnstrålingen effektivt.

Den sørøstlige delen av ørkenen er dekket av sand akkurat som en Sahara-erg, med 300 meter høye sanddyner, blant de høyeste i verden.[1]

Ørkenen er et turistmål.[3] UNESCO vedtok i 2016 å oppføre ørkenen på verdensarvlisten.[4]

Klima[rediger | rediger kilde]

Klimatisk er store deler av Iran innenfor et afroasiatiske belte av ørkener, med vestlig utstrekning til Kapp Verde-øyene utenfor Vest-Afrika og østlig utstrekning til Beijing i Kina.

I 2004 og 2005 viste satellittmålinger fra NASAs instrument MODIS at ørkenen var det varmeste stedet på jorden med en temperatur på 70,7 °C.[5][6]

Imidlertid er rekorden i Dasht-e Lut en midlere overflatetemperatur. En tilsvarende lufttemperatur er ikke målt i området.

Nedbøren er begrenset til fjelltoppene omkring.

Store temperaturforskjeller mellom ekstrem varme i lavtliggende områder og frost på omliggende fjelltopper gir opphav til kraftige lokale vinder i perioden fra juni til oktober. Vinden eroderer spesielt kraftig og skaper skiftende landformer i nedslagsområdet.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. 1,0 1,1 1,2 red. Richard L. Scheffel, Susan J. Wernert ; forf. Oliver E. Allen m.fl. (1980). Natural Wonders of the World. The Reader's Digest Association, Inc. s. 117. ISBN 978-0-89577-087-5. 
  2. Wright, John W. (ed.) (2006). The New York Times Almanac (2007 utg.). New York, New York: Penguin Books. s. 456. ISBN 978-0-14-303820-7. 
  3. (en) Iransk TV om potensialet for turisme Arkivert 28. september 2012 hos Wayback Machine.
  4. 4,0 4,1 «Eight new sites inscribed on UNESCO’s World Heritage List» (på English). UNESCO World Heritage Centre. 17. juli 2016. Besøkt 18. juli 2016. 
  5. (en) «The Hottest Spot on Earth», Earthobservatory.nasa.gov 24. november 2004
  6. (en) «Satellites seek global hot spots», Christian Science Monitor 2. november 2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen mangler oppslag i Wikidata
⧼validator-fatal-error⧽



Autoritetsdata