Alexander Schalck-Golodkowski

Fra Wikisida.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Alexander Schalck-Golodkowski

Alexander Schalck-Golodkowski (født 3. juli 1932 i Treptow i Berlin, død 21. juni 2015 i Rottach-Egern i Bayern[1]) var politiker og handelsmann i DDR. Han var «Hauptvervaltungsleiter» i Ministeriet for utenrikshandel og innenrikshandel 19561962, viseminister for utenlandshandel 19671975 og leder for DDRs «Kommerzielle Koordinierung» (KoKo) 1966-1986.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Alexander Schalck-Golodkowski ble født i Berlin som sønn av en statsløs etnisk russisk far, Peter Golodkowski, som i sin tur var sønn av en høyere russisk finansembetsmann i Gomel. Peter Golodkowski var offiser i tsarens hær dør han flyktet fra bolsjevikene. Senere ledet han Wehrmachts russiske tolkeskole i Berlin-Moabit.

Alexander ble adoptert av ekteparet Schalck i 1940, da han var åtte. Han ble med i Freie Deutsche Jugend i 1951 og SED i 1955.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I 1966 ble han leder for KoKo og i 1967 ble han utnevnt som spesialoffiser i Stasi. KoKo hadde som oppgave å sikre DDRs betalingsevne ved forskjellige tiltak som også omfattet skjulte forretningstransaksjoner og valutatiltak.

I 1983 ledet han forhandlingene med den bayerske lederen Franz Josef Strauß. Forhandlingene endte med at DDR fikk en milliard Deutsche Mark i lån fra den vesttyske regjering.

Han ble medlem i SEDs sentralkomite i 1986. Som mistenkt for å ha misbrukt sin makt som leder av KoKo, flyktet han etter Berlinmurens fall til Vest-Berlin i desember 1989. Han ble fengslet en kort stund før han slo seg ned i Bayern.

KoKo og Schalck-Golodkowski ble etterforsket fra 1991 på grunn av mistanke om spionasje, skattesvindel, svindel og brudd på alliert lov. Han ble rettslig forfulgt i 1996 for å ha brutt alliert lov og dømt. Andre anklager ble trukket på grunn av dårlig helse.

Han var gift to ganger og fikk to barn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata