Konstantin II av Hellas
Konstantin II av Hellas |
---|
Konstantin II (født 2. juni 1940 i Psykhikó i Athen, død 10. januar 2023[1], samme sted) var Kongeriket Hellas' konge fra 1964 til monarkiet ble avskaffet først av den greske militærjuntaen i 1973 i en ufri folkeavstemning og, etter demokratiet ble innført, en folkeavstemning den 1. juni 1974.
Liv og virke[rediger | rediger kilde]
Unge år[rediger | rediger kilde]
Da den greske kongefamilie ble tvunget i eksil under Andre verdenskrig, ble det til at prins Konstantin hadde sine tidlige barneår i Egypt og Sør-Afrika. Under den greske borgerkrig kam han tilbake i 1946 med foreldre og familie. Kong Georg II døde 1947, og Konstantins far ble konge, og Konstantin selv kronprins.
Regjerende konge[rediger | rediger kilde]
Kong Georg II døde relativt ung. Konstantin var bare 23 år gammel da han den 6. mars 1964 ble konge, men hadde klare politiske ambisjoner om å være en konge med makt og innflytelse. Dette førte ham opp i flere konflikter med de folkevalgte politikerne. Samme år som han ble konge, giftet han seg med sin firmenning, den 18 år gamle prinsesse Anne-Marie av Danmark. De fikk fem barn. Våren 1967 gjorde en militærjunta statskupp i Hellas, og avsatte regjeringen. I desember samme år gjorde kongen et forsøk på motkupp, men dette mislyktes. Kuppforsøket var dårlig planlagt og hjelpeløst gjennomført, og kongefamilien flyktet fra landet.
Oberst Georgios Papadopoulos kom til makten i Hellas ved et statskupp i 1967 og ble utnevnt av juntaen til statsminister av Hellas i desember samme år. Konstantin hadde da forsøkt seg på et motkupp, som førte til at kongen og hans familie måtte flykte fra landet. Konstantin II ble offisielt avsatt som konge av Hellas i 1973, etter en manipulert folkeavstemning.

Foto: Allan Warren
I eksil[rediger | rediger kilde]
Kongefamilien flyktet først til Roma, og fra 1973 levde de i eksil i London.[2]
Da Hellas ble et demokrati i 1974 ble det en ny folkeavstemning om monarkiet, og denne gangen riktig og uten fusk. Det var 69 prosent av velgerne som stemte i mot monarkiet.[3] Konstantin aksepterte valgresultatet, men nektet konsekvent å slutte å bruke kongetittelen; han ville heller ikke ta i bruk noe etternavn.
En gresk lov fratok ham det greske statsborgerskap i 1994; deretter var han innehaver av et dansk diplomatpass.
Han hadde nære forbindelser til den britiske kongefamilien; Konstantin IIs far var fetter av prins Philip, hertug av Edinburgh, og kong Konstantin var personlig venn av daværende prins Charles, og gudfar til daværende prins William.
Tilbake til Hellas[rediger | rediger kilde]
I 2013 flyttet kong Konstantin fra sin millioneiendom i Hampstead i London tilbake til Hellas, sammen med Anne-Marie.[4] Deres sønn Nikolaos hadde flyttet til Hellas noen måneder tidligere, sammen med sin kone Tatiana.[4]
Idrettsutøver[rediger | rediger kilde]
Konstantin II vant gullmedaljen i seiling (drakebåt-klassen) ved Sommer-OL 1960 i Roma.[5]
Æresbevisninger[rediger | rediger kilde]
Kong Konstantin ble i 1964 tildelt storkors med kjede av St. Olavs Orden. Han var også ridder av Elefantordenen og var tildelt Dannebrogordenen.
Referanser[rediger | rediger kilde]
- ↑ «Ekskong Konstantin er død». Politiken (på dansk). 10. januar 2023. Besøkt 11. januar 2023.
- ↑ Batzoglou, Ferry (19. august 2004). «Die Rückkehr des Königs». DIE WELT. Besøkt 23. juni 2020.
- ↑ Curley, W.J.P. (1975). Monarchs In Waiting. London: Hutchinson & Co Ltd. ISBN 0 09 122310 5.
- ↑ 4,0 4,1 «Ex-König kehrt aus Exil nach Griechenland zurück». Kronen Zeitung (på Deutsch). Besøkt 23. juni 2020.
- ↑ «HM King CONSTANTINE - Comité Olympique Hellénique, IOC Member since 1963». International Olympic Committee (på English). 11. januar 2020. Besøkt 23. juni 2020.
Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]
- Artikkelen mangler oppslag i Wikidata
- Artikkelen er ikke koblet til Wikidata
- Artikler som ikke er koblet til Wikidata
- Artikler uten autoritetsdatalenker fra Wikidata
- Greske monarker
- Kongelige grekere
- Huset Glücksburg
- St. Olavs Orden
- Elefantordenen
- Mottakere av Dannebrogordenen
- Olympiske mestere for Hellas
- Medaljevinnere under Sommer-OL 1960
- Deltakere for Hellas under Sommer-OL 1960
- Seilere under Sommer-OL 1960
- Personer fra Athen
- Personer fra Cape Town
- Olympiske medaljevinnere i seiling
- IOK-medlemmer
- Personer i eksil