Etikett
- For skikk og bruk i selskapslivet (regler for omgangsformer), se etikette

Foto: Nasjonalbiblioteket
En etikett, tagg eller merkelapp er en papir- eller pergamentlapp festet til varer eller varepakninger, med opplysninger om varens navn og innhold. De engelske ordene label, tag og sticker er tilsvarende begreper.
Vanlig betydning[rediger | rediger kilde]
Etiketten inneholder opplysninger til kunden om blant annet varebetegnelse, innhold, mengde, kvalitet, produsent (fabrikat) og pris.[1] I selvbetjeningsbutikker er etiketter ofte plassert på hyllekantene eller diskene der varene er utstilt.[2] Etiketten på varepakninger er ofte gitt et fagmessig utført design.
Andre betydninger[rediger | rediger kilde]
Betegnelsen kan også brukes om merkelapper i overført betydning, for eksempel kjente varemerker, ofte plateselskap, eller generaliserende kallenavn og stigmatiserende gruppebetegnelser.
Etiketter kan være enkle, håndskrevne lapper, men også små, kunstferdig utførte reklameplakater trykt på egne etikett-trykkerier, for eksempel til bruk på flasker, tobakksesker og hermetikk.
Iddis[rediger | rediger kilde]
Iddis er et dialektord for etikett, oppstått i Stavanger da hermetikkindustrien hadde sin høykonjunktur der, fra 1860 til 1960.[3][4] Etikett ble uttalt iddikett, og så forkortet iddis.[3]
Eksempler[rediger | rediger kilde]
Norske øletiketter[rediger | rediger kilde]
-
Etiketter på ølflasker fra det norske Ringnes Bryggeri
Foto: 2006 -
Flasketiketter på øl fra Borg bryggeri
Foto: 2006 -
Flasketiketter på øl fra Macks Ølbryggeri
Foto: 2006
Se også[rediger | rediger kilde]
- Label, platemerke
- Klistremerke
- Banderole, smal, påtrykt eller skrevet etikett
- Brevmerke
- Tag
- Strekkode
- Vaskelapp
- Emballasje
Referanser[rediger | rediger kilde]
- ↑ Reinstein, Univ. Trier, UB, Constanze Decker and Hagen. «Etiquette». www.kruenitz1.uni-trier.de. Besøkt 26. desember 2016.
- ↑ Artikkel i Store norske leksikon
- ↑ 3,0 3,1 «Korleis etikett blir iddis». Stavanger museum. «Stavanger har lang historie som hermetikkbyen. Sild og sardiner blei lagt på boks her, og etikettane var forseggjorte. Den dag i dag er det mange som samlar på iddisar - eit ord som kjem frå etikett, eller iddikett på stavangersk, forkorta iddis.»
- ↑ «Om museet». Norsk hermetikkmuseum. Arkivert fra originalen 26. desember 2016. «Norsk hermetikkmuseum ble etablert i 1982 som et minne over hermetikknæringen som fra 1860 til 1960 var en stor og betydningsfull industri i Stavanger.»
Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]
- «DigitaltMuseum: Søk: 'etikett'». DigitaltMuseum. Besøkt 21. mai 2012.
- Artikkelen mangler oppslag i Wikidata