CENELEC

Fra Wikisida.no
Hopp til navigering Hopp til søk
  Medlemmer
  Tilknyttede land

CENELEC (fransk: Comité européen de normalisation en électronique et en électrotechnique; engelsk: European Committee for Electrotechnical Standardization) er ansvarlig for europeisk standardisering i området elektroteknikk. Sammen med ETSI (telekommunikasjon) og CEN (andre tekniske områder), danner de det europeiske systemet for teknisk standardisering. Standarder harmonisert av disse byråene blir regelmessig vedtatt i mange land utenfor Europa som følger europeiske tekniske standarder. Selv om CENELEC jobber tett med EU, er det ikke en EU-institusjon. Likevel er standardene "EN" EU (og EØS) standarder, takket være EU-forordning 1025/2012.

CENELEC ble grunnlagt i 1973. Før det var to organisasjoner ansvarlige for elektroteknisk standardisering: CENELCOM og CENEL. CENELEC er en ideell organisasjon under belgisk lov, basert i Brussel. Medlemmene er de nasjonale elektrotekniske standardiseringsorganene i de fleste europeiske land, som Norsk Elektroteknisk Komite i Norge.

Medlemsland[rediger | rediger kilde]

De nåværende medlemmene av CENELEC er: Østerrike, Belgia, Bulgaria, Kroatia, Kypros, Tsjekkia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Ungarn, Island, Irland, Italia, Latvia, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Nord-Makedonia, Norge, Polen, Portugal, Romania, Serbia, Spania, Slovakia, Slovenia, Sverige, Sveits, Tyrkia og Storbritannia.[1]

Tilknyttede medlemmer[rediger | rediger kilde]

Albania, Belarus, Bosnia/Hercegovina, Egypt, Georgia, Israel, Jordan, Libya, Moldova, Montenegro, Marokko, Tunisia og Ukraina er per 2022 tilknyttede medlemmer.[2] med sikte på å bli fullverdige medlemmer.

Andre[rediger | rediger kilde]

CENELEC har samarbeidsavtaler med: Canada, Kina, Japan, Sør-Korea og Russland, samt en uformell avtale med USA.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter Dresden-avtalen (1996) koordinerte CENELEC standardutviklingsaktiviteter med IEC. Eldre IEC-standarder ble konvertert i 1997 ved å legge til 60000, for eksempel ble IEC 27 iec 60027, og de samme standardene er også publisert i EN 60000-serien for å indikere adopsjon av CENELEC som en europeisk standard; for eksempel er IEC 60034 også tilgjengelig som EN 60034. Regionale europeiske standarder utstedt av CENELEC, som ikke er vedtatt IEC-standarder, er nummerert I EN 50000-serien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. «CENELEC members». Arkivert fra originalen 23. september 2015. Besøkt 10. november 2022. 
  2. «CENELEC affiliates». Arkivert fra originalen 23. september 2015. Besøkt 10. november 2022. 
  3. «CENELEC Global partners». Arkivert fra originalen 24. mai 2013. Besøkt 10. november 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen mangler oppslag i Wikidata