Peter Dybwad
Peter Dybwad |
---|

Foto: Florian Koppe

Peter Dybwad (født 17. februar 1859 i Christiania, død 13. oktober 1921 i Leipzig) var en norsk arkitekt som i hovedsak virket i Tyskland, men han deltok også i arkitektkonkurranser og oppførte bygninger i Norge. Hans arbeider er utført i «nordeuropeisk nyrenessanse, med forsiktig bruk av ornamentikk».[1]
Dybwad hadde sin utdannelse fra Christiania og Berlin. I Christiania var han i praksis både hos arkitekt Wilhelm von Hanno og byggmester Carl Schøyen, der han primært gikk i murerlære. I perioden 1878–81 studerte han ved Königliche Bauschule i Berlin.
Etter studiene var han ansatt i byggmesterfirmaet Griesbach, Schwechter & Müller i Berlin. Der arbeidet også Ludwig Hoffmann. Dybwad og Hoffmann arbeidet sammen om utformingen av en ny bygning for Berlins krigsakademi. De etablerte senere en felles arkitektpraksis i München, og i 1885 vant de første pris i konkurransen om ny bygning for riksdomstolen i Leipzig. Den ble bygget i perioden 1888–1895. Dette imponerende byggverket førte til et gjennombrudd som arkitekt for Dybwad.
I Tyskland tegnet Dybwad blant annet et slott, Schloss Abtnaundorf, for kammerherre Frege-Weltzien, og sin egen villa i Leipzig.
I Norge tegnet han blant annet Postgården i Bergen, Norges første spesialbygde posthus,[2] etter å ha vunnet første premie i en arkitektkonkurranse. Det sto ferdig i 1896,[3] og ble revet i 1956. Han tegnet også en større villa på Bygdøy.
I 1909 ble han tildelt ærestittelen «Kaiserlicher Baurat».[4]
Peter Dybwad var sønn av forlegger og bokhandler Jacob Dybwad og bror av advokaten, forfatteren og visedikteren Vilhelm Dybwad.
Referanser[rediger | rediger kilde]
- ↑ Mykleby (1982)
- ↑ Praktisk og praktfullt : Postens bygninger gjennom tidene Arkivert 10. mars 2016 hos Wayback Machine. (Boken inneholder denne informasjonen og et lite bilde av posthuset på s. 8)
- ↑ Årstall fra Norsk kunstnerleksikon. Bergen byarkiv opererer med 1894
- ↑ Tittelen keiserlig bygningsinspektør/-byggerådgiver som ærestittel finnes ikke lenger, og vi har ikke (hatt) noe tilsvarende på norsk
Litteratur[rediger | rediger kilde]
- Mykleby, Axel (1982) «Dybwad, Peter». I: Norsk kunstnerleksikon, bind 2: A-G, s. 517. Oslo: Universitetsforlaget. ISBN 8200056899 (e-bok fra bokhylla.no)
Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]
- Dybwad i Leipziger Biographie
- (de) Matthias Donath: Peter Dybwad (1859–1921). I Sächsische Biografie. Utgis av Institut für Sächsische Geschichte und Volkskunde.