Preposisjon: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Wikisida.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Én sideversjon ble importert)
mIngen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''Preposisjon''' (av lat. praeponere, stille foran), er en grammatikalsk [[ordklasser|ordklasse]]. Vanlige preposisjoner i norsk er i, på, mellom, over, under, av, bak, før, etter, hos, gjennom, utenom, blant, ved siden av.
'''Preposisjon''' (av lat. ''praeponere'', stille foran), er en grammatisk [[ordklasser|ordklasse]]. Vanlige preposisjoner i norsk er ''i, på, mellom, over, under, av, bak, før, etter, hos, gjennom, utenom, blant''.


Preposisjoner bøyes ikke, og står foran et annet ord for å danne et ''preposisjonsuttrykk'' (i senga, på taket). De samme ordene kan i enkelte tilfeller være plassert etter ordet de står til; de er da strengt tatt ''[[postposisjoner]]''
Norske preposisjoner bøyes ikke. De står foran et annet uttrykk for å danne en ''preposisjonsfrase'' (i senga, på taket). De samme ordene kan i enkelte tilfeller være plassert etter ordet de står til; de er da strengt tatt [[postposisjoner]]: ''oss imellom''.


I norsk kan stå sammen med [[substantiv]], [[pronomen]] eller [[verb]] dersom verbet er i [[infinitiv]].
I norsk kan de stå sammen med [[substantiv]], [[pronomen]], [[infinitiv]] med ''å'' eller [[leddsetning]].


* Substantiv: Jeg sitter '''i''' bilen
* Substantiv: Jeg sitter '''i''' bilen
* Pronomen: Han fikk en gave '''av''' meg
* Pronomen: Han fikk en gave '''av''' meg
* Verb: Jeg er glad '''i''' å danse
* Infinitiv: Jeg er glad '''i''' å danse
* Leddsetning: Jeg venter '''på''' at noe skal skje.

Semantisk viser preposisjoner til relasjoner mellom to fenomen. I ''skogen bak huset'' uttrykker preposisjonen ''bak'' et romlig forhold mellom en skog og et hus.


Preposisjoner kan fortelle hvor noe er:
Preposisjoner kan fortelle hvor noe er:
Linje 21: Linje 24:
==Kasus==
==Kasus==


I språk hvor man har grammatikalske [[kasus]] styrer preposisjoner normalt hvilken kasus det etterfølgende ordet får. I enkelte språk, som [[tysk]], tar hver bestemt preposisjon en bestemt kasus, mens i andre, som [[latin]], er det betydningen av preposisjonen i det enkelte tilfelle som avgjør kasus.
I språk hvor man har [[kasus]]bøying, styrer preposisjoner normalt hvilken kasus det etterfølgende substantivet eller pronomenet får. I enkelte språk, som [[tysk]], tar hver bestemt preposisjon en bestemt kasus, mens i andre, som [[latin]], er det betydningen av preposisjonen i det enkelte tilfelle som avgjør kasus.


norsk finnes det i enkelte dialekter tydelige spor etter at preposisjoner styrer kasus. Det finnes også noen eksempler som har blitt bevart i faste sammensetninger, som f.eks. ''til bords'', til gårds'', til lands'', til vanns'', til sjøs'', ''fra borde'' og ''av gårde''.
I norsk styrer preposisjoner [[akkusativ]] (objektsform) på pronomen: ''til meg''. I enkelte norske dialekter finnes det ennå tydelige spor etter at preposisjoner styrer kasus på substantiv. Det finnes også noen eksempler som har blitt bevart i faste uttrykk, som f.eks. ''til bords'', ''til gårds'', ''til lands'', ''til vanns'', ''til sjøs'', ''fra borde'' og ''av gårde''.


==Se også==
==Se også==

Sideversjonen fra 11. mai 2024 kl. 19:24

Preposisjon (av lat. praeponere, stille foran), er en grammatisk ordklasse. Vanlige preposisjoner i norsk er i, på, mellom, over, under, av, bak, før, etter, hos, gjennom, utenom, blant.

Norske preposisjoner bøyes ikke. De står foran et annet uttrykk for å danne en preposisjonsfrase (i senga, på taket). De samme ordene kan i enkelte tilfeller være plassert etter ordet de står til; de er da strengt tatt postposisjoner: oss imellom.

I norsk kan de stå sammen med substantiv, pronomen, infinitiv med å eller leddsetning.

  • Substantiv: Jeg sitter i bilen
  • Pronomen: Han fikk en gave av meg
  • Infinitiv: Jeg er glad i å danse
  • Leddsetning: Jeg venter at noe skal skje.

Semantisk viser preposisjoner til relasjoner mellom to fenomen. I skogen bak huset uttrykker preposisjonen bak et romlig forhold mellom en skog og et hus.

Preposisjoner kan fortelle hvor noe er:

  • Per sitter taket

Preposisjoner kan fortelle noe om tid:

  • Du må gjøre leksene dine før middag.

Foran stedsnavn brukes i eller :

  • Jeg bor i Oslo
  • Du bor Voss

Kasus

I språk hvor man har kasusbøying, styrer preposisjoner normalt hvilken kasus det etterfølgende substantivet eller pronomenet får. I enkelte språk, som tysk, tar hver bestemt preposisjon en bestemt kasus, mens i andre, som latin, er det betydningen av preposisjonen i det enkelte tilfelle som avgjør kasus.

I norsk styrer preposisjoner akkusativ (objektsform) på pronomen: til meg. I enkelte norske dialekter finnes det ennå tydelige spor etter at preposisjoner styrer kasus på substantiv. Det finnes også noen eksempler som har blitt bevart i faste uttrykk, som f.eks. til bords, til gårds, til lands, til vanns, til sjøs, fra borde og av gårde.

Se også

Autoritetsdata