Gianni Versace: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Wikisida.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (La til internlenke)
 
m (Én sideversjon ble importert)
 
(Ingen forskjell)

Siste sideversjon per 2. des. 2024 kl. 16:37

Gianni Versace

Gianni Versace (1946–1997) var en italiensk moteskaper som grunnla motehuset Versace i 1978. Påvirket av Andy Warhol og inspirert av moderne kunst regnes han som en av de mest fargerike og talentfulle moteskaperene på slutten av 1900-tallet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Versace ble født den 2. desember 1946 i Reggio di Calabria i Italia. Han studerte arkitektur før han 25 år gammel flyttet til Milano for å jobbe som motedesigner. I 1978 presenterte han sin første damekolleksjon i sitt eget navn ved en motevisning i Milano. I 1982 vant han den første av en lang rekke utmerkelser som «beste moteskaper» for sin vinterkolleksjon 1982/1983. Versace samarbeidet også med den verdensberømte operaen La Scala i Milano og designet kostymer for balletter.

Versace designet også klær og kostymer til en rekke filmer og TV-serier, blant annet Judge Dredd, Showgirls og Miami Vice. Han brukte kjendiser som Madonna, Bon Jovi og Tina Turner som modeller både på catwalken og i annonsene sine.

Gianni Versace var homofil. Han traff sin partner modellen Antonio D'Amico i 1982. Deres forhold bestod til Versaces død.

Før sin død var Versace blitt diagnostisert med kreft i øret.[1]

Mord[rediger | rediger kilde]

Versace ble skutt ned og drept 15. juli 1997 utenfor sitt hjem i Miami Beach i Florida. Åtte dager senere ble den mistenkte, den lenge ettersøkte 27 år gamle callboy og seriemorderen Andrew Cunanan, funnet død i et båthus i Miami etter å ha begått selvmord.

Versaces moteimperium, som ved hans død var verdt 807 millioner dollar, tilfalt ved arv til 20 % av hans søster, Donatella Versace, til 50 % av hennes datter Allegra Versace, og til 30 % hans bror Santo Versace.

Det ble hans søster Donatella Versace som fikk ledelsen av bedriften.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen mangler oppslag i Wikidata
  • Artikkelen er ikke koblet til Wikidata
Autoritetsdata