Jacques Attali: Forskjell mellom sideversjoner
(Redder 1 kilde(r) og merker 0 som død(e).) #IABot (v2.0.9.3) |
m (Én sideversjon ble importert) |
Siste sideversjon per 6. sep. 2024 kl. 18:49
Denne artikkelen trenger flere eller bedre referanser for verifikasjon. |
Jacques Attali |
---|
Jacques Attali (født 1. november 1943 i Alger i det franske Algerie) er en fransk samfunnsøkonom, forfatter og høyere embedsmann. Han var i mange år rådgiver for den franske presidenten, François Mitterrand.
Liv og virke[rediger | rediger kilde]
Bakgrunn[rediger | rediger kilde]
Attali hadde jødiske foreldre. Faren Simon drev et parfymeri i Alger. Før Algeries uavhengighet flyttet han i 1957 med sin familie som pied-noir til Paris. Tvillingbroren, Bernard, var styreformann for Air France fra 1988 til 1993. Begge brødre gikk på Lycée Janson-de-Sailly og var skolekamerater med de franske politikerne Jean-Louis Bianco og Laurent Fabius.
Attali hadde i 1968 et praktikum ved École nationale d'administration i Nièvre og traff der François Mitterrand for første gang.
Attali, som ble professor og doktor i samfunnsøkonomi fikk også utdannelse fra École polytechnique, Mines ParisTech, Institut d’études politiques de Paris og École nationale d'administration.
Politisk virke[rediger | rediger kilde]
I en alder av 27 ble Attali medlem av det franske statsrådet. I 1972 publiserte han sine to første bøker, og ble prisbelønnet av Académie des Sciences.
Som professor ved universitetet Paris-Dauphine samlet han noen yngre forskere rundt seg, som Yves Stourdzé, grunnlegger av det europeiske forskningsprogrammet EUREKA, Erik Arnoult alias Érik Orsenna som fikk prix Goncourt i 1988 og var spesialrådgiver for Roland Dumas i utenriksministeriet ved Quay d'Orsay. Attali klarte også bringe sammen ledende og jevnbyrdige presonligheter innen journalistikk, vitenskap, show business og finansverdenen. Han fikk utmerkede kontakter, som Raymond Barre, Jacques Delors, Jean-Luc Lagardère, Antoine Ribaud, Coluche og Michel Serres.
I 1973 ble Attali bedre kjent med François Mitterrand, og da Mitterrands flyttet inn i Élyséepalasset i 1981 ble Attali hans spesialrådgiver. Dette tilgodeså også Attalis venner Jean-Louis Bianco og Alain Boublil og enkelte unge ENA-absolventer som François Hollande og Ségolène Royal.
I 1982 gikk Attali inn for økonomisk strenghet. Han ble videre Mitterrands «sherpa» for G7-toppmøtene. Han organiserte 200-årsjubileet for den franske revolusjon den 14. juli 1989 og G7-møtet i Paris.
Hvert år utgav han en ny bok, ofte skrevet i raskt tempo.
Hver lørdagskveld i François Mitterrands epoke organiserte han et aftensmåltid i sitt hus i Neuilly. Han redigerte hver kveld sin notis for president Mitterrand om økonomi, kultur, politikk og de siste bøkene han hadde lest eller kikket på.
I Mitterrands andre syvårige embedstid forlot Attali Élyséepalasset.
Han ble president for Den europeiske bank for gjenoppbygning og utvikling (EBRD) i London, en institusjon som koordinerte gjenoppbyggingen av økonomien i østeuropeiske land. Vurderingene av hans innsats der spriker. Attali så seg etter en finansskandale tvunget til i tre tilbake fra sitt presidentskap i juli 1993.
Attali ble senere president for er rådgiverfirma spesialisert på nyere teknologier, og grunnlegger av PlaNet Finance, en internasjonal non-profit-organisasjon for fattigdomsbekjempelse.
Forfatterskap[rediger | rediger kilde]
Attali har utgitt essays, romaner, historiske avhandlinger og biografier (Karl Marx, François Mitterrand). Han har også skrevet teaterstykker og fortellinger for barn, og skrevet som spaltist for magasinet L’Express.
Referanser[rediger | rediger kilde]
Litteratur[rediger | rediger kilde]
- Laurent Telo, 2016. Et Attali créa Attali. M, le magazine du Monde du 27 août 2016, p. 27-33.
- Laurent Mauduit, Les Imposteurs de l'économie, éditions Gawsewitch, 2012]
- Jacques Attali a-t-il basculé du côté obscur de la force ? Marianne, 14 décembre 2014 Arkivert 10. februar 2017 hos Wayback Machine.
- Frédérique Jourdaa, "La Planète Attali". Le Seuil 2010
- Guy Sitbon, Le cas Attali, Éditions Grasset, 1995
Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]
- (de) Verk av og om Jacques Attali i katalogen til det tyske nasjonalbiblioteket
- Offizielle Website und Blog (fr., en.)
- Ausgewählte Werke in chronologischer Ordnung
- Attalis Kolumnen bei L’Express Arkivert 25. november 2005 hos Wayback Machine. (fr.)
- Kritik zu Attalis Buch Noise (en.)
- Interview von Angus Carlyle (en.)