Tapsfri komprimering: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Wikisida.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Fjerner uspesifikk kildeløs)
 
m (Én sideversjon ble importert)
 
(2 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 3: Linje 3:
Tapsfri komprimering av data blir brukt i mange [[applikasjon]]er. For eksempel blir det brukt med det populære programvaren [[WinZip]] for [[Windows]] eller [[UNIX]]-programvaren [[gzip]] som begge benytter filformatet [[ZIP]].
Tapsfri komprimering av data blir brukt i mange [[applikasjon]]er. For eksempel blir det brukt med det populære programvaren [[WinZip]] for [[Windows]] eller [[UNIX]]-programvaren [[gzip]] som begge benytter filformatet [[ZIP]].


Tapsfri komprimering blir brukt når det er viktig at de opprinnelige data og den avkomprimerte data ''må'' være identisk. Typiske eksempler er kjørbare programmer og kildekode. Noen billedformater, eksempelvis [[PNG]], benytter kun tapsfri komprimering, mens andre som [[TIFF]] og [[MNG]] kan benytte enten tapsfri komprimering eller komprimering med tap («lossy»). [[GIF]] benytter en tapsfri komprimeringsmetode, men de fleste utgaver av GIF er ikke i stand til gjenskape samtlige [[farge]]r, og isteden kvantifiseres bildet (vanligvis med metoden «[[dithering]]») til 256 eller færre farger før det blir kodet som GIF. Fargekvantifisering er prosess med tap av data, men det kvantifiserte bildet kan bli avkvantifisert uten ytterligere tap av data.
Tapsfri komprimering blir brukt når det er viktig at de opprinnelige data og den avkomprimerte data ''må'' være identisk. Typiske eksempler er kjørbare programmer og kildekode. Noen billedformater, eksempelvis [[Portable Network Graphics|PNG]], benytter kun tapsfri komprimering, mens andre som [[TIFF]] og [[MNG]] kan benytte enten tapsfri komprimering eller komprimering med tap («lossy»). [[GIF]] benytter en tapsfri komprimeringsmetode, men de fleste utgaver av GIF er ikke i stand til gjenskape samtlige [[farge]]r, og isteden kvantifiseres bildet (vanligvis med metoden «[[dithering]]») til 256 eller færre farger før det blir kodet som GIF. Fargekvantifisering er prosess med tap av data, men det kvantifiserte bildet kan bli avkvantifisert uten ytterligere tap av data.


{{Autoritetsdata}}
{{Autoritetsdata}}

Siste sideversjon per 17. okt. 2024 kl. 18:27

Tapsfri komprimering er en betegnelse for en klasse algoritmer for komprimere (minske) data som tillater at de opprinnelige data kan bli rekonstruert fra de komprimerte data. I kontrast til denne teknikken finnes såkalt «lossy» (fra engelsk loss = tap) komprimering, eller komprimering med tap, det vil si komprimering hvor det ikke tillates nøyaktige og originale data til å bli rekonstruert fra de komprimerte data.

Tapsfri komprimering av data blir brukt i mange applikasjoner. For eksempel blir det brukt med det populære programvaren WinZip for Windows eller UNIX-programvaren gzip som begge benytter filformatet ZIP.

Tapsfri komprimering blir brukt når det er viktig at de opprinnelige data og den avkomprimerte data være identisk. Typiske eksempler er kjørbare programmer og kildekode. Noen billedformater, eksempelvis PNG, benytter kun tapsfri komprimering, mens andre som TIFF og MNG kan benytte enten tapsfri komprimering eller komprimering med tap («lossy»). GIF benytter en tapsfri komprimeringsmetode, men de fleste utgaver av GIF er ikke i stand til gjenskape samtlige farger, og isteden kvantifiseres bildet (vanligvis med metoden «dithering») til 256 eller færre farger før det blir kodet som GIF. Fargekvantifisering er prosess med tap av data, men det kvantifiserte bildet kan bli avkvantifisert uten ytterligere tap av data.

Autoritetsdata